Det här med nycklar…

“Med ansvar följer nycklar, och med nycklar följer ansvar.”

Så brukade pappa säga då och då under min uppväxt, och han borde veta som först var nattvakt, sen polis och så småningom vd för ett internationellt företag med mycket ansvar på köpet. Dessutom hade han och en kompis under en period en firma som tillverkade nycklar.

Jag har alltid haft många nycklar på min knippa, om man säger så. Mycket ansvar i olika form och inom olika områden. Ibland har jag tänkt att det borde finnas ett AA för såna som mig – Anonyma Ansvarstagare – som liksom inte kan låta bli att ta ansvar i tid och otid. För allt. Fast det där har till min glädje avtagit med åren. Jag går inte igång på ansvar längre, snarare tvärtom – jag lägger benen på ryggen och springer.

Pappa dog -97 och mamma var ensam i tio år. Jag tog mycket ansvar för att hon under de tio åren skulle få leva ett drägligt liv, sådär som vi barn oftast gör när föräldrarna blir gamla och sjuka. När mamma till sist dog var det sorgligt men samtidigt som en befrielse – både för henne och mig. Syrran och jag tömde hennes lägenhet, en ny hyresgäst skulle flytta in och det var dags för mig att lämna ifrån mig hennes nyckel. Den som suttit som en självklarhet på min knippa i så många år.  Jag förväntade mig att det skulle bli både jobbigt och sorgligt, men när jag gick in genom porten kände jag hur mamma puffade mig i ryggen och hörde henne säga: “Skynda dig nu, skynda dig och få det här gjort. Det blir jätteskönt, förstår du!” Så rätt hon hade.

Jag nästan sprang uppför trapporna och låste upp lägenhetsdörren en sista gång. Där inne var det nyrenoverat och den nya hyresgästens möbler och flyttkartonger var redan på plats. Det kändes inte som mammas lägenhet längre, och efter att ha låst dörren efter mig och slängt in nyckeln genom brevlådan nästan flög jag nerför trapporna. Jag var fri och hon var fri. Det var en underbar känsla.

Idag var jag och lämnade ifrån mig nycklarna till Friskhuset, och även om jag inte direkt flög därifrån efteråt så måste jag erkänna att det kändes enormt skönt. Ännu ett stort mått ansvarstagande mindre i mitt liv. Färre nycklar på min knippa. Nu har jag bara två stycken kvar; den ena går till sambons och min lägenhet, och den andra till vår lokal. Och tänk att det känns alldeles, precis lagom.

V8Yjnbtah0GvxeXj7LhO

About carinakinna

Jag iakttar min omgivning och mig själv, försöker hitta samband och insikter, dråpligheter i tillvarons alla turer. Se det stora i det lilla. Minnas, drömma, registrera, analysera, föreviga och förverkliga. Jag skriver om mig själv och min familj, min häst, mitt liv på landet, min omvärld. Det stora. Det lilla. Det oviktiga och det allra viktigaste, vad det nu är...Välkommen att titta in i min värld och kolla vad jag tänker på just idag. :)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Det här med nycklar…

 1. Bara anna says:

  Så fint du skriver! Det låter faktiskt helt perfekt med två nycklar tänker jag.
  Hur mycket jobbar du, varje dag eller hur lägger du upp det?

 2. carinakinna says:

  Tack Anna:), snällt sagt. Jag jobbar rätt oregelbundet, ca 15-25 kunder i veckan, och så har vi ju översättningsjobb ibland också. Men nu i den egna lokalen kan jag sprida ut bokningarna bättre så det inte blir så tungt. Hur gör du själv?

  • Bara anna says:

   Jag koncentrerar mina bokningar till förmiddagar så mycket det går, för då behöver inte dottern vara på fritids utan kan komma direkt hem vid 12.30. Jobbar bara tre dagar i veckan med min fotvård, så det är inget jag blir rik på. Har mycket funderingar nu kring att gå “all in” med min ljusverkstad istället.

   Svar: det här med höns och ägg. Ingen av våra hönor vill ligga kvar på äggen tillräckligt länge för att det ska bli kycklingar, vilket är synd. De ligger ofta någon dag bara och sedan bryr de sig inte om sitt ägg längre, så nä det känns inte jobbigt att ta ifrån dem det. En gång hade vi en liten dvärghöna och hon ville ligga HELA tiden, ibland fick hon förstås det men inte alltid. Nu använder vi oss av äggkläckningsmaskin istället….

   Ha en skön helg!

 3. enaningomyoga says:

  Så fint. Jag rös över hela kroppen av din text! Kram kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s