Det här med Mars och Venus…

Idag tänker jag på det här med män och kvinnor. Hur olika vi faktiskt är. Sambon kom hem med en bok han hittat på Myrorna: “Därför krockar Mars och Venus” (fortsättningen på “Män är från Mars, kvinnor är från Venus”). Jag läser några sidor och flera insikter slår genast ner i mig. Till exempel: Att män oftast vill ha det tyst och lugnt när de kommer hem, medan vi kvinnor vill prata, berätta allt som hänt under dagen. Precis så är det oftast hos oss: Sambon pysslar med något i lugn och ro i sin egen energi, och hem kommer jag i 200 km i timmen, pratar sönder hans frid och försöker oftast dessutom ta över det han höll på med. För att jag vill vara snäll och hjälpa till. Och så undrar jag varför han blir irriterad…

Och att kvinnor oftast måste göra något, medan män nöjer sig med att bara vara. Det här är ju generellt sett, förstås, men återigen känner jag igen oss. “Kan du inte bara sitta här och ta det lugnt?”, utbrister sambon medan jag far omkring mellan att skriva, blogga, sticka, läsa, lösa korsord, och tycker att “vadå, jag tar det ju lugnt ju”. En av mina kunder sa häromdagen: “Jag förstår inte att han (hennes make) kan sitta timme efter timme och bara lyssna på musik. Han bara sitter där! Jag blir galen, man måste ju göra något!” Och en bekant beklagade sig om sin man: “Döttrarna och jag lagar mat tillsammans med radion på. Vi pratar, skrattar, dansar och har jättekul tillsammans. Och så kommer M. hem och ska “hjälpa till”. Han kräver att vi stänger av radion för det är så jobbigt med för mycket ljud, och vi måste göra allt på hans sätt. Hela stämningen blir förstörd.” Jag tipsade dem båda om boken…

Och att män kan tänka på en enda sak, medan kvinnor ofta tänker på många saker samtidigt. Nånstans läste jag att mäns känsloliv kan liknas vid en byrå, med olika byrålådor för olika tankar/känslor, medan kvinnors är som en garderob – allting i en enda röra. Jag pratade med en manlig bekant en gång, frågade honom om en jobbig sak. Han sa: “Nej, jag blir bara ledsen när jag tänker på det, så jag bryr mig inte om att tänka på det.” Va?? Hur går det till? Hur kan man bara bestämma sig för att inte tänka på en sak? Stänga igen den byrålådan, typ?

Men så himla bra det är att vara medveten om de här skillnaderna. Så många missförstånd och gräl som kan undvikas. Eftersom jag vet om att sambons och mina energier är totalt olika när jag kommer hem så räcker det med att jag bara tar det lite lugnt en stund. Väntar tills våra energier har jämkat ihop sig och vi befinner oss på samma våglängd. Sen funkar det hur bra som helst.

Det är ju det där med att prata med varandra. Förklara, berätta. Så här känner jag nu. När du gör så där reagerar jag så här, osv. Jag kommer ihåg en gång när Dr Phil på tv (inga åsikter eller kommentarer för övrigt om honom…) pratade med ett par som var olyckliga tillsammans. Hon hatade att han vägrade gå ut med soporna när han kom hem från jobbet. Det var det ständiga tvisteämnet. När de pratade med varandra och förklarade hur de tänkte och kände, så kom det fram att för henne var det att han inte gick ut med soporna detsamma som att han inte älskade henne. För honom handlade det bara om att få ta det lugnt några minuter när han just kommit hem. De grät ut i varandras famn och allt slutade i solsken.

Av nån anledning fastnade just den episoden i mitt minne. Den är ett sånt bra exempel på att man aldrig vet vad någon annan tycker eller tänker. Om man inte frågar eller berättar. Eller hur någonting som verkar fullkomligt banalt för en person kan vara urviktigt för någon annan. Och återigen det där att man tror sig veta hur saker ligger till, man har sin föreställning klar utan en tanke på att den kanske bara är just det; en föreställning.

Håhåjaja, dags att laga mat.

Venus-and-Mars-paul-mccartney-2501589-600-600

Advertisements

About carinakinna

Jag iakttar min omgivning och mig själv, försöker hitta samband och insikter, dråpligheter i tillvarons alla turer. Se det stora i det lilla. Minnas, drömma, registrera, analysera, föreviga och förverkliga. Jag skriver om mig själv och min familj, min häst, mitt liv på landet, min omvärld. Det stora. Det lilla. Det oviktiga och det allra viktigaste, vad det nu är...Välkommen att titta in i min värld och kolla vad jag tänker på just idag. :)
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s